zondag 31 juli 2011

Dag 5: Glasgow

002 St Vincent street ter hoogte van Douglas street Kruispunt St Vincent Street en Douglas Street

003 George Square - Glasgow City Chambers George Square

Glasgow is met bijna 600.000 inwoners de grootste stad van Schotland en na Londen en Birmingham de derde stad van Groot-Brittannië. Net als in veel Amerikaanse steden heeft het centrum een rechthoekig stratenplan.
Omdat de plaatsen die we wilden bezoeken een eind buiten het centrum lagen zijn we eerst op zoek gegaan naar het busstation in Union Street, naast station Glasgow Central.
Omdat we in eerste instantie wat te ver waren doorgelopen kwamen we bij het George Square terecht. Dit is het centrale plein van de stad. Het gebouw op de foto is de City Chambers het hoofdkwartier van de gemeenteraad. Door de week kun je het gebouw bezoeken. Wij waren op zondag in Glasgow, dus dit was geen optie.


Sir Walter Scott Monument Sir Walter Scott Monument

Eerder waren we al in Edinburgh bij het Scott Monument geweest. Hier in Glasgow was een enorm hoge zuil opgericht voor deze schrijver.
Daarna zijn we met de bus naar het Pollok Country Park gegaan. In dit park staat het Pollok House met een collectie Spaanse schilderkunst en het gebouw waarin de Burrell collectie is ondergebracht.


Pollok Park Pollok Park

Pollok House

In het Pollok House werden we welkom geheten door een vriendelijke man die ons een mapje gaf waarin in het Nederlands de kamers van het huis en de kunstvoorwerpen in die kamers werden beschreven.
Je kon hier voor £ 1,- meedoen met het Murder Mystery spel. We hebben dit niet gedaan, maar we zagen wel op diverse plaatsen in het gebouw allerlei aanwijzingen die met dit spel te maken hadden. Het bebloede tafellaken zag er erg nep uit.


007 Pollock House Pollok House

The Burrell Collection

Dit museum is speciaal gebouwd om plaats te bieden aan de door William Burrell verzamelde kunstwerken. Hij heeft zijn collectie aan de stad geschonken onder de voorwaarde dat er op een rustige plaats, ver buiten het centrum, een gebouw zou komen voor de collectie. Het is een nogal vreemd samenraapsel van wandkleden, glas-in-lood ramen, schilderijen uit diverse periodes, Egyptische beeldjes en nog veel meer. 

Burrell Collection
012 Burrell Collection Burrell Collection

Nadat we waren teruggekeerd in de stad zijn we nog naar een film geweest. The Big Picture was de Engelse titel van deze Franse film. Nadat we eerder al de Cameo Bioscoop in Edinburgh hadden bezocht zaten we hier opnieuw in een filmhuis, het Glasgow Film Theatre. Ook dit was een sfeervolle oude bioscoop en het was een boeiende film. We bleven wel een beetje in verwarring achter aan het eind van de film. Voor ons gevoel was de film afgelopen, maar het verhaal nog niet.

The Big Picture Filmposter The Big Picture

zaterdag 30 juli 2011

Bamburgh Castle en Robin Hood

In het Alnwick Castle hadden we al een aantal locaties gezien uit de Tv-serie Robin of Sherwood. Ook in het Bamburgh Castle zijn een aantal scènes opgenomen. Hemelsbreed is de afstand tussen beide kastelen slechts 21 km. Vooral de centrale toren van het kasteel is goed herkenbaar

Bamburgh Castle Locatie van het kasteel

Op de foto hieronder een moment uit de tv-serie, daarna het kasteel op 30 juli 2011 
Robin of Sherwood(1984-1986)
Robin of Sherwood(1984-1986)
 
Bamburgh Castle, 30 juli 2011

Robin of Sherwood(1984-1986)
Robin of Sherwood(1984-1986)

Bamburgh Castle, 30 juli 2011
 
Robin of Sherwood(1984-1986)
Robin of Sherwood(1984-1986)
 
Bamburgh Castle
Bamburgh Castle, 30 juli 2011

Dag 4: Bamburgh Castle

Bamburgh Castle

Al in het jaar 547 werd er verwezen naar een kasteel op deze plek. De oorspronkelijke vesting is door de Vikingen vernietigd in 993. Het kasteel staat op een heuvel direct aan zee. Het kasteel is ook nog een tijd in het bezit geweest van de Engelse koning. Na diverse restauraties kwam het kasteel in de negentiende eeuw in handen van de familie Armstrong. Het kasteel is nog steeds in het bezit van die familie en delen van het kasteel zijn open voor het publiek. Daarnaast kun je een deel van het kasteel afhuren voor bruiloften en partijen. Toen wij er waren was er buiten in de zon een receptie van een bruiloft aan de gang. Er stond een mevrouw tussen die door haar potsierlijke uitdossing probeerde om meer op te vallen dan de bruid. Onze inschatting was dat zij de tante was waar de hele familie een hekel aan had.

Bamburgh CastleBamburgh Castle Bamburgh Castle

Bij het binnenrijden van Bamburgh vanuit Seahouses hebben we eerst de afslag naar het kasteel gemist. We moesten daarom een stukje door het dorp om te kunnen omkeren. Wat ons opviel bij het rijden in Engeland en Schotland was dat ook op drukke hoofdwegen op de weg wordt geparkeerd, zodat er maar één rijstrook overblijft voor het verkeer.
Nadat we waren aangekomen bij het kasteel zijn we eerst door de duinen afgedaald naar het strand. Het was een prachtige zaterdagmiddag en het was dan ook behoorlijk druk op het strand. Veel foto's die je van Bamburgh Castle ziet zijn vanaf dit strand genomen. Aan de zeekant heb je uitzicht op het nabij gelegen eiland Inner Farne dat we eerder op de dag al hadden bezocht.

149 Bamburgh Castle Bamburgh Castle vanaf het strand148 Farne Islands vanaf strand bij BamburghInner Farne

Na de prachtige strandwandeling zijn we het kasteel zelf gaan bezoeken. Hieronder de ingang van het kasteel.

169 Bamburgh CastleBamburgh Castle

De toren op de volgende foto staat midden op het terrein van Bamburgh Castle. Het deel van het kasteel dat je kunt bezoeken zit achter de toren. Rechts van de toren het gebouw waarin onder andere het restaurant is gevestigd.

Bamburgh Castle Bamburgh Castle

Op de volgende foto het deel van het kasteel waar de ingang voor de bezoekers was.

167 Bamburgh Castle Bamburgh Castle

Op het kasteel wappert de Engelse vlag. Met het bezoek aan het Bamburgh Castle was er tevens een eind gekomen aan ons uitstapje naar Noord-Engeland.

Bamburgh Castle Bamburgh Castle

Vanaf hier zijn we richting Glasgow gereden. De kortste route was via de kustweg terug naar Edinburgh en dan is het nog een klein uurtje naar Glasgow. Omdat we deze route al voor een deel hadden gehad, hebben we gekozen voor een route door het binnenland. Dat kostte wel aanzienlijk meer tijd.

Naarmate we dichter bij Glasgow kwamen begon de kofferstress weer een beetje toe te slaan. Als alles goed was gegaan zou de vermiste koffer in dit hotel zijn afgeleverd. Maar omdat het tot dat moment allemaal niet goed ging zag ik al voor me dat er inderdaad een grote zwarte koffer in het hotel zou staan, maar dan wel een koffer dat ik niet eerder had gezien. De opluchting was dan ook groot toen bleek dat mijn koffer inderdaad netjes was afgeleverd hier. Het hotel lag in het centrum van Glasgow. Vlakbij was een straat met allerlei restaurants en veel Schotse pubs. Het was zaterdagavond en dus erg druk op straat. We zijn uiteindelijk in een Indiaas restaurant terechtgekomen en hebben een prima avond gehad.

Dag 4: Farne Islands - Inner Farne (2)

Bamburgh Castle

Tijdens de lunch op Inner Farne hadden we al uitzicht op Bamburgh Castle dat we later die middag zouden bezoeken.


 Bamburgh Castle

Noordse Stern

Dit is de vogel die we eind juli het meeste zagen op Inner Farne. De vogel broedt in de noordelijke streken van het noordelijk halfrond en overwintert op het zuidelijk halfrond rond Antarctica.

086 Noordse Stern Noordse stern

We hebben ook een paar filmpjes gemaakt van de stern.




De belangrijkste reden voor hun verblijf op de Farne eilanden is het groot brengen van hun jongen. Je ziet ze dus af en aanvliegen met visjes voor de kleine vogeltjes.

119 Noordse Stern Noordse stern met vis

Het nest van de volgende vogels was vlakbij de ingang van het gebouwtje waar een medewerker van de National Trust informatie gaf over het eiland. De volwassen vogels stelden al die belangstelling voor hun nest en jongen niet op prijs. Voortdurend werden schijnaanvallen uitgevoerd op iedereen die langs liep. Met een hoop herrie proberen ze je dan af te schrikken.

 Noordse stern bij informatiepunt

Naast de vogels die we in grote groepen hebben gezien vliegt er nog meer rond op Inner Farne. We hebben ook een scholekster en een eidereend met haar jongen gezien. Zoals vrijwel overal op deze wereld vlogen er ook een paar duiven rond.

 Scholekster
 Eenden

Dag 4: Farne Islands - Inner Farne (1)

Papegaaiduiker

Deze opvallende vogel hebben we eerder gezien in de buurt van de Noordkaap. Ze komen ook veel voor in IJsland, maar daar hebben we ze niet gezien omdat we er na het broedseizoen aankwamen. De papegaaiduiker komt alleen tijdens het broedseizoen aan land. De rest van de tijd leven ze op open zee, ver uit de kust. We waren nu aan het eind van het broedseizoen en de meeste vogels waren al vertrokken. De felgekleurde snavel hebben ze alleen tijdens het broedseizoen. Met de snavel kunnen ze meerdere visjes tegelijk vervoeren voor hun jongen die aan land zitten.

066 PapegaaiduikersPapegaaiduikers

Op de foto hierboven een aantal papegaaiduikers met visjes in hun snavel. Hieronder een van de weinige papegaaiduikers die we aan land hebben gezien.

132 PapegaaiduikerPapegaaiduiker op Inner Farne

Aalscholvers

De boottocht liep een beetje anders dan we hadden verwacht. In plaats van op twee eilanden anderhalf uur aan land te gaan, kregen we op één eiland drie uur. Dat was wel erg lang want Inner Farne is een klein eiland en omdat er veel vogels broeden, mag je slechts over een pad lopen dat je binnen een half uur kunt doen. Gezien de vele vogels en de lunch die we bij ons hadden was anderhalf uur geen straf, maar drie uur vonden we te lang. We zijn daarom met een boot die eerder langskwam teruggegaan naar Seahouses. Een van de vogelsoorten die veel broeden op Inner Farne is de kuifaalscholver. Sommige nesten zaten vlakbij het wandelpad, maar de vogels leken zich niets aan te trekken van alle toeristen met fototoestellen voor hun snavel.

102 Aalscholvers129 Aalscholvers
Kuifaalscholvers op Inner Farne

De manier waarop de volwassen vogel op het nest en het jong ging zitten zag er nogal onhandig uit. Het kuiken werd in alle richtingen gedrukt.

Kuifaalscholver met jong op Inner Farne

Aalscholvers zitten vaak met hun veren uitgespreid. Zo laten ze hun verenkleed drogen. Tijdens het duiken gaan ze vaak diep en ze moeten ook langdurig achter vis aanjagen. Door hun verenpak helemaal nat te laten worden ervaren ze minder opwaartse druk en kunnen ze langer ongestoord doorduiken.


Drogen van het verenkleed

133 Aalscholver met jong

Drieteenmeeuw

In vergelijking met de meeste andere meeuwen is de drieteenmeeuw meer een oceaanvogel. Buiten het broedseizoen zit deze meeuw vooral op open zee. De drieteenmeeuw komt voor langs de kusten van het noordelijk halfrond.

100 Jonge meeuwJonge drieteenmeeuwen


Op Inner Farne is het de meest voorkomende meeuwensoort. Op de rotsen zag je veel nesten en jonge vogeltjes.



Zilvermeeuwen

Een eindje verderop zaten een paar jonge zilvermeeuwen.


128 Vogels mogelijk jonge zilvermeeuwen113 Meeuwen in de lucht
Zilvermeeuwen op en boven Inner Farne