Kruispunt St Vincent Street en Douglas Street
George SquareGlasgow is met bijna 600.000 inwoners de grootste stad van Schotland en na Londen en Birmingham de derde stad van Groot-Brittannië. Net als in veel Amerikaanse steden heeft het centrum een rechthoekig stratenplan.
Omdat de plaatsen die we wilden bezoeken een eind buiten het centrum lagen zijn we eerst op zoek gegaan naar het busstation in Union Street, naast station Glasgow Central.
Omdat we in eerste instantie wat te ver waren doorgelopen kwamen we bij het George Square terecht. Dit is het centrale plein van de stad. Het gebouw op de foto is de City Chambers het hoofdkwartier van de gemeenteraad. Door de week kun je het gebouw bezoeken. Wij waren op zondag in Glasgow, dus dit was geen optie.
Sir Walter Scott Monument
Eerder waren we al in Edinburgh bij het Scott Monument geweest. Hier in Glasgow was een enorm hoge zuil opgericht voor deze schrijver.
Daarna zijn we met de bus naar het Pollok Country Park gegaan. In dit park staat het Pollok House met een collectie Spaanse schilderkunst en het gebouw waarin de Burrell collectie is ondergebracht.
Pollok Park
Pollok House
In het Pollok House werden we welkom geheten door een vriendelijke man die ons een mapje gaf waarin in het Nederlands de kamers van het huis en de kunstvoorwerpen in die kamers werden beschreven.Je kon hier voor £ 1,- meedoen met het Murder Mystery spel. We hebben dit niet gedaan, maar we zagen wel op diverse plaatsen in het gebouw allerlei aanwijzingen die met dit spel te maken hadden. Het bebloede tafellaken zag er erg nep uit.
Pollok House
The Burrell Collection
Dit museum is speciaal gebouwd om plaats te bieden aan de door William Burrell verzamelde kunstwerken. Hij heeft zijn collectie aan de stad geschonken onder de voorwaarde dat er op een rustige plaats, ver buiten het centrum, een gebouw zou komen voor de collectie. Het is een nogal vreemd samenraapsel van wandkleden, glas-in-lood ramen, schilderijen uit diverse periodes, Egyptische beeldjes en nog veel meer.Burrell Collection
Nadat we waren teruggekeerd in de stad zijn we nog naar een film geweest. The Big Picture was de Engelse titel van deze Franse film. Nadat we eerder al de Cameo Bioscoop in Edinburgh hadden bezocht zaten we hier opnieuw in een filmhuis, het Glasgow Film Theatre. Ook dit was een sfeervolle oude bioscoop en het was een boeiende film. We bleven wel een beetje in verwarring achter aan het eind van de film. Voor ons gevoel was de film afgelopen, maar het verhaal nog niet.
Filmposter The Big Picture