woensdag 10 augustus 2011

Dag 15: Yesnaby's Castle

Yesnaby's Castle

De ruige westkust van Mainland wordt opgesierd door een paar indrukwekkende vrijstaande rotsen. Het North Gaulton Castle en het Yesnaby Castle. Door de geïsoleerde ligging kost het veel tijd om bij het North Gaulton Castle te komen. Wij hebben daarom gekozen voor de wandeling naar het Yesnaby Castle. Aan het eind van de weg naar Yesnaby ligt een soort parkeerplaats en een paar verlaten gebouwtjes.
Van het Yesnaby Castle is hier nog niets te zien.
044 Begin wandeling naar Yesnaby CastleKust bij Yesnaby

Yesnaby Castle is gevormd van het gelaagde rode zandsteen dat kenmerkend is voor de Orkney eilanden. In deze rotslagen worden fossielen gevonden die tot 350 miljoen jaar oud zijn, deze zijn afkomstig van dieren die leefden in het Devoonmeer dat Orkney vroeger bedekte. Nu nestelen veel vogels op de rotsen.

047 Begin wandeling naar Yesnaby Castle054 Begin wandeling naar Yesnaby CastleGelaagd zandsteen

Op de foto's zijn de grillige vormen van de kustlijn goed te zien. We wisten niet achter welke rots Yesnaby Castle verborgen zat en hebben dus elk stukje verkend totdat we uiteindelijk bij Yesnaby Castle uitkwamen.

051 Begin wandeling naar Yesnaby Castle052 Begin wandeling naar Yesnaby CastleKustlijn

In de verte stond een schaap voor zich uit te staren en wat dichterbij zat een vogeltje in de wind.

053 SchaapVogeltje en schaap

Uiteindelijk kwam Yesnaby Castle eindelijk tevoorschijn van achter de rotsen.Door om de inham, waarin de rots staat, heen te lopen krijg je steeds een andere blik op de rots en lijkt de vorm te veranderen.

057 Yesnaby Castle063 Yesnaby Castle067 Yesnaby Castle072 Yesnaby CastleYesnaby Castle

Na Yesnaby Castle zijn we nog een stuk doorgelopen in zuidelijke richting. Het eiland dat op de achtergrond is te zien is Hoy.


076 Wandeling ten zuiden van Yesnaby Castle085 Wandeling richting grot bij Yesnaby CastleWestkust Mainland

Vanuit het water leek een zeehond ons in de gaten te houden.

 Zeehond

Over deze grot had ik nergens iets gelezen. Het was dus een verrassing om dit hier aan te treffen.

087 Wandeling richting grot bij Yesnaby CastleGrot

De lucht begon er nogal dreigend uit te zien en daarom hebben we besloten om terug te lopen naar de auto. Uiteindelijk zou het deze dag met de nattigheid meevallen, meer dan een klein spatje is er niet gevallen. In het gras zagen we nog een konijn bij een holletje zitten.


094 Wandeling bij Yesnaby CastleKust bij Yesnaby

Geen opmerkingen:

Een reactie posten