zaterdag 30 juli 2011

Dag 4: Farne Islands - Kegelrob en Pinnacles

Farne Islands

De Farne Islands zijn een eilandengroep voor de Engelse oostkust, ten noorden van Newcastle. Ze zijn vooral bekend als broedplaats voor veel vogelsoorten zoals de kuifaalscholver, diverse soorten meeuwen, eidereenden, de noordse stern, scholeksters, zeekoeten en de leuke papegaaiduikertjes. Op de meeste foto's die je van papegaaiduikers ziet lijken ze veel groter dan ze zijn en vaak hebben ze een aantal visjes in hun snavel. In de praktijk zijn ze dus vrij klein en erg snel. Het valt dus niet mee om ze goed op foto's vast te leggen.

Farne Islands
 Papegaaiduiker


Grijze zeehond of kegelrob

Op de rotskusten rond de Farne eilanden leeft een groep van tussen de drie- en vierduizend grijze zeehonden. De grijze zeehond is een stuk groter dan de gewone zeehond.
Vooral in de buurt van Staple Island lagen erg veel van deze beesten op de net boven het water uitstekende rotsen. Hieronder een aantal foto's van deze zeehonden. Op de eerste foto is op de achtergrond Staple Island zichtbaar met daarop restanten van een vuurtoren.


Grijze zeehonden Zeehonden met Staple IslandGrijze zeehonden

Op de volgende foto op de achtergrond Brownsman Island, ook met de restanten van een vuurtoren en een vuurtorenhuisje dat tegenwoordig wordt gebruikt door de vogelwachten van de National Trust.

Grijze zeehonden Zeehonden met Brownsman Island
Grijze zeehondenGrijze zeehondenGrijze zeehondenGrijze zeehondenGrijze zeehonden
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Staple Island en de Pinnacles

De Pinnacles van Staple Island zijn rotsen in de vorm van grote kiezen. Ze hebben een vulkanische oorsprong en zijn naast de vele vogels en zeehonden de belangrijkste bezienswaardigheid van de Farne Islands. Helaas hebben we ze alleen van een afstandje gezien omdat de boot geen stop maakte bij Staple Island en dat terwijl die stop wel was inbegrepen in onze boeking.

 Pinnacles

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen