maandag 8 augustus 2011

Dag 13: Stac Pollaidh

Naar het noorden

Na nog een nachtje Portree hebben we Skye verlaten om onze reis in noordelijke richting te vervolgen. Tot dit moment waren de afstanden die we reden niet zo groot. Dit was de eerste dag dat we een flinke rit voor de boeg hadden. Dat kwam ondermeer doordat we al ruim een uur nodig hadden om van het eiland Skye af te komen. Het zou ook een dag met erg veel buien worden. Regen en zon wissleden elkaar in snel tempo af.
Toen we vertrokken uit het hotel in Portree zat er een vlinder op de stoep voor het hotel. Het is een nachtvlinder, de bonte bessenvlinder.

 Bonte bessenvlinder

Ullapool

We hadden een paar tussenstops gepland en die zaten in het tweede deel van de route. We zijn daarom zonder echte tussenstop doorgereden naar Ullapool voor de lunch. In een typische Schotse pub waar je aan de bar moest bestellen hebben we gegeten. Volgens onze reisgids was Ullapool een van de mooiste plaatsen aan de Schotse westkust. Wij vonden dat wel meevallen. Door de witgepleisterde huizen zag het er wel wat minder grauw uit dan veel andere dorpen.
Op de ansichtkaart met een rode lucht ziet het er in elk geval wat vriendelijker uit dan op een grauwe augustusdag.
004 UllapoolUllapool

Stac Pollaidh

 Stac Pollaidh


Stac Pollaidh is een berg in het noordwesten van Schotland. Door zijn relatief kleine hoogte en omdat hij makkelijk te beklimmen is, is de berg zeer populair bij wandelaars. Enkele jaren geleden is het pad naar de top vernieuwd omdat het oude pad sterk geërodeerd was.
De beklimming van Stac Pollaidh kan worden gedaan in minder dan 3 uur. De beklimming start van een parkeerplaats bij Loch Lurgainn, die uiteraard al voor de vakantie in de TomTom was gestopt. Van de parkeerplaats leidt een pad naar de voet van de berg. Aan de voet van de berg start een korte steile klim naar de top van de kam. Van hier is het nog 300 meter naar het westen om de top te bereiken. Omdat ik nogal grieperig was die dag hadden we al besloten om de klim aan ons voorbij te laten gaan en ons te beperken tot een fotostop aan de voet van de berg.

007 Stac Pollaidt019 Stac Pollaidt023 Stac PollaidtStac Pollaidh

Toen we aankwamen bij Stac Pollaidh zat de top nog in de wolken. Maar juist op dat moment kwam de zon tevoorschijn, eerst nog voorzichtig, maar al snel werd de lucht boven de berg blauw.Deze berg is meer geërodeerd dan bergen in de omgeving. Waarschijnlijk komt dit omdat de berg tijdens de laatste ijstijd niet door een laag ijs was bedekt.
Achteraf toch wel jammer dat we deze wandeling niet konden doen, het uitzicht schijnt geweldig mooi te zijn.
Tot slot nog een ansichtkaart van een zonsondergang bij Stac Pollaidh.Loch Lurgainn en Ben Mor Coigach

Stac Pollaidh ligt aan Loch Lurgainn en de berg aan de overkant van het water is Ben Mor Coigach.

009 Stac PollaidtLoch Lurgainn
011 Stac PollaidtBen Mor Coigach

Stac Pollaidh bereik je via een Single Track Road die bij Drumrunie in westelijke richting afbuigt van de A835. Onderstaande foto is gemaakt langs deze route.

026 Onderweg tussen Stac Pollaidt en afslag in noordelijke richtingWeg naar Stac Pollaidh

Loch Awe

Via de A837 zijn we in noordelijke richting gereden. Langs de weg ligt een klein loch met de naam Loch Awe. Niet te verwarren met het grote Loch Awe dat ten zuidoosten van Loch Etive ligt. We hebben hier tijdens een korte stop een paar foto's gemaakt.

027 A837 voor Ardvreck Castle029 A837 voor Ardvreck CastleLoch Awe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten