woensdag 10 augustus 2011

Dag 15: Skara Brae

Skara Brae

Skara Brae is een nederzetting die al ruim 5000 jaar geleden is ontstaan en daarmee ouder is dan de piramides van Gizeh. De nederzetting ligt aan de westkust van het eiland Mainland. Doordat het dorp eeuwenlang onder het zand heeft gelegen is het goed geconserveerd en geeft het een interessant beeld van het dagelijks leven in de steentijd.
Skara Brae was oorspronkelijk gebouwd aan de rand van een meertje. Door erosie is het land tussen het meertje en de kust verdwenen, zodat de nederzetting nu direct aan de zee ligt. Tot in 1850 lag het dorp verborgen onder een heuvel bestaande uit aarde en gras genaamd Skerrabra (of Skeroo Brae) die de naam gaf aan het dorp. Bij een storm in 1850 verdween een deel van de aarde die de nederzetting bedekte waardoor de contouren van enkele stenen gebouwen zichtbaar werden. Opgravingen werden kort hierop begonnen door William Watt die in de nabijgelegen boerderij Skaill House woonde. Na een nieuwe overstroming in 1925 Skara Brae heeft men een zeedijk laten bouwen om de locatie te beschermen tegen toekomstige stormen. Skara Brae

De foto hieronder laat het enige gebouw zien dat geen woonhuis was. Dit was een werkplaats.

 Werkplaats

Bij Skara Brae was het erg druk. Bussen vol met toeristen werden hier uitgeladen. Wij waren hier eigenlijk naar toe gekomen omdat het de enige plaats in de buurt was waar je volgens onze TomTom kon lunchen. Vanwege de drukte hebben we eerst wat rondgekeken in het museum en buiten bij de opgravingen.
Op foto's zie je meestal het huis van de foto hieronder. Dit is het best bewaard gebleven. Bij de ingang staat een volledig nagebouwde versie van dit huis. Dat moet een indruk geven van hoe het leven er destijds uitzag.


106 Scara BraeSkara Brae

Op de volgende foto is te zien dat Skara Brae direct aan zee ligt.

101 Scara Brae Skara Brae

We hebben vanaf het strand nog een paar foto's gemaakt.

096 Zee bij Scara Brae107 Strand bij Scara BraeZee bij Skara Brae

Skaill House

In deze boerderij woonde William Watt, de ontdekker van Skara Brae. Het huis is nu als museum ingericht.

098 Skaill house Skaill House

Geen opmerkingen:

Een reactie posten