vrijdag 29 juli 2011

Dag 3: Tantallon Castle en Bass Rock

Tantallon Castle en Bass Rock

Voordat we uit Edinburgh vertrokken hebben we nog voor een paar dagen kleren gekocht zodat we, in afwachting van de zoekgeraakte koffer, in elk geval voldoende spullen hadden tot we Glasgow zouden bezoeken. De eerste tussenstop was bij Tantallon Castle. Een ruïne waarvan nog slechts enkele muren overeind staan.
Tantallon Castle ligt aan de kust ongeveer 40 kilometer ten oosten van Edinburgh. Het kasteel is gebouwd in de veertiende eeuw en na een belegering in 1650 zwaar beschadigd en verlaten.
Het kasteel is nu in handen van Historic Scotland.

 Tantallon Castle en Bass Rock

In zee is het vogeleiland Bass Rock te zien. In werkelijkheid ligt dit eiland minder dicht bij de kust dan de foto van de ansichtkaart hierboven suggereert.


007 Tantallon Castle002 Tantallon Castle Tantallon Castle

Terwijl we bij Tantallon Castle stonden kregen we een telefoontje van het hotel in Edinburgh. Men had daar de vermiste koffer afgeleverd. Wij hadden aan KLM doorgegeven dat we waren vertrokken uit dat hotel en zij hadden ons verzekerd dat ze eerst zouden bellen als de koffer terecht was. Helaas hebben ze zich niet aan deze afspraak gehouden en ons koffer dus in het verkeerde hotel afgeleverd. De manager van het hotel, die zelf in Glasgow woonde, was zo vriendelijk om onze bagage naar het hotel in Glasgow te brengen waar wij aan het eind van de volgende dag zouden aankomen.

004 Tantallon Castle Tantallon Castle

Op veel foto's van Tantallon Castle is op de achtergrond Bass Rock in zee te zien.

Bass Rock

The Bass Rock is een steil uit zee oprijzend eiland met een hoogte van 107 m, gelegen in de toegang van de Schotse Firth of Forth, 2½ km uit de kust van East Lothian en 5½ km ten noordoosten van North Berwick. Het eiland heeft een vulkanische oorsprong.
Op The Bass Rock nestelen talloze vogels zoals papegaaiduikers, zeekoeten, eidereenden, drieteenmeeuwen, alken en ongeveer 140.000 jan-van-genten. The Bass herbergt de grootste kolonie jan-van-genten ter wereld op één rots, en vertegenwoordigt daarmee 10% van de wereldpopulatie.
Op het eiland staan nog resten van een kapelletje en er staat een vuurtoren. Er zijn maar heel beperkte mogelijkheden om op het eiland te komen. Slechts een paar dagen per jaar kun je er komen en dan moet je er vroeg bij zijn. Je kunt wel boottochtjes rond het eiland doen.


005 Bass RockBass Rock

Bij Tantallon Castle hebben we ook nog een foto gemaakt van het uitzicht vanaf de top in westelijke richting.

012 Uiticht aan landzijde Tantallon Castle Uitzicht bij Tantallon Castle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten