vrijdag 5 augustus 2011

Dag 10: Glenfinnan

Glenfinnan viaduct


 Glenfinnan viaduct


Glenfinnan viaduct

Op dag 10 van onze reis zijn we 's ochtends van het hotel in Ballachulish, via Fort William, naar Glenfinnan gereden. Bij Glenfinnan staat aan de voet van Loch Shiel een monument ter nagedachtenis aan een bloedige veldslag in 1745. Tegenwoordig gaat minstens zoveel aandacht uit naar het spoorviaduct dat aan de andere kant van de parkeerplaats van het monument staat. Dit viaduct is gebruikt in de film Harry Potter and the Chamber of Secrets.


Glenfinnan Monument en Loch Shiel

In 1815 werd net buiten het dorp een monument opgericht. Dit ter markering van de plaats waar Charles Edward Stuart, alias Bonnie Prince Charlie, op 19 augustus 1745 zijn Koninklijke vaandel hees om de Britse troon op te eisen voor de Stuarts. Deze gebeurtenis leidde 8 maanden later (16 april 1746) tot de Slag bij Culloden. De ansichtkaart laat de toren met mooi weer zien, onze foto's tonen de toren bij typisch Schots weer.

 Glenfinnan Monument


Glenfinnan Monument Glenfinnan Monument
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Na nog een paar foto's te hebben gemaakt bij Loch Shiel hebben we onze reis vervolgd richting Skye.

Loch Shiel Loch Shiel
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Cluanie Inn


Garry LochGarry Loch Garry Loch
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Deze foto's hebben we gemaakt tijdens een korte stop langs de A87 bij Garry Loch.
Inmiddels was het tijd geworden voor de lunch. We hadden niets bij ons en moesten dus op zoek naar een restaurant. Het duurde even voordat we iets tegenkwamen. Het dichtstbijzijnde restaurant was bij Cluanie Inn aan het westelijke uiteinde van Loch Cluanie. Loch Cluanie is een stuwmeer dat is ontstaan na aanleg van een dam in de jaren 50 van de vorige eeuw.


Five Sisters of Kintail

De Five Sisters of Kintail zijn de pieken van een bergrug die oprijst uit Glen Shiel. Drie van de toppen zijn meer dan 3000 voet hoog en horen daarom bij de munros.
 Five Sisters of KintailFive Sisters of KintailFive Sisters of KintailFive Sisters of Kintail Five Sisters of Kintail
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen