vrijdag 5 augustus 2011

Dag 10: Glenfinnan

Glenfinnan viaduct


 Glenfinnan viaduct

Glenfinnan viaduct

Op dag 10 van onze reis zijn we 's ochtends van het hotel in Ballachulish, via Fort William, naar Glenfinnan gereden. Bij Glenfinnan staat aan de voet van Loch Shiel een monument ter nagedachtenis aan een bloedige veldslag in 1745. Tegenwoordig gaat minstens zoveel aandacht uit naar het spoorviaduct dat aan de andere kant van de parkeerplaats van het monument staat. Dit viaduct is gebruikt in de film Harry Potter and the Chamber of Secrets.


Glenfinnan Monument en Loch Shiel

In 1815 werd net buiten het dorp een monument opgericht. Dit ter markering van de plaats waar Charles Edward Stuart, alias Bonnie Prince Charlie, op 19 augustus 1745 zijn Koninklijke vaandel hees om de Britse troon op te eisen voor de Stuarts. Deze gebeurtenis leidde 8 maanden later (16 april 1746) tot de Slag bij Culloden. De ansichtkaart laat de toren met mooi weer zien, onze foto's tonen de toren bij typisch Schots weer.

 Glenfinnan Monument


009 Monument Glenfinnan met uitzicht Glenfinnan Monument

Na nog een paar foto's te hebben gemaakt bij Loch Shiel hebben we onze reis vervolgd richting Skye.

025 Uitzicht Loch ShielLoch Shiel

Cluanie Inn


034 Uitzicht onderweg ergens langs de A87 voor Cluani inn037 Uitzicht onderweg ergens langs de A87 voor Cluani innGarry Loch

Deze foto's hebben we gemaakt tijdens een korte stop langs de A87 bij Garry Loch.
Inmiddels was het tijd geworden voor de lunch. We hadden niets bij ons en moesten dus op zoek naar een restaurant. Het duurde even voordat we iets tegenkwamen. Het dichtstbijzijnde restaurant was bij Cluanie Inn aan het westelijke uiteinde van Loch Cluanie. Loch Cluanie is een stuwmeer dat is ontstaan na aanleg van een dam in de jaren 50 van de vorige eeuw.


Five Sisters of Kintail

De Five Sisters of Kintail zijn de pieken van een bergrug die oprijst uit Glen Shiel. Drie van de toppen zijn meer dan 3000 voet hoog en horen daarom bij de munros.
 041 Uitzicht ter hoogte van five sisters044 Uitzicht ter hoogte van five sisters047 Uitzicht ter hoogte van five sisters039 Uitzicht ter hoogte van five sistersFive Sisters of Kintail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten