zondag 7 augustus 2011

Dag 12: Fairy Pools

Broadford



Op de ansichtkaart hierboven is goed te zien hoe Loch Coruisk ligt in het binnenland achter Loch Scavaig. Loch Coruisk is het kleine ingesloten meertje in het midden.

 Terug naar Elgol

Nadat we met de boot terug waren gevaren naar Elgol zijn we teruggereden naar de hoofdweg van Skye, de A87. We bereikten de weg bij het dorpje Broadford en daar hebben we geluncht. De volgende bestemming was Glen Brittle in het zuidwesten van Skye.

Wandeling naar Fairy Pools

Via het vooraf ingestelde navigatiesysteem werden we naar een parkeerplaats geleid die het beginpunt vormt van een wandeling door Glen Brittle. Ons doel waren de Fairy Pools, een serie kristalheldere waterplassen op ongeveer anderhalve kilometer lopen vanaf de parkeerplaats. Op de foto hieronder is het pad duidelijk te zien.

095 Wandeling bij Fairy pools in GlenbrittlePad naar Fairy Pools

Het was een eenvoudige wandeling, je moest alleen hier en daar via een rijtje losliggende stenen een stroompje oversteken.

 Pad naar Fairy Pools

Zomererebia

De zomererebia komt in Europa voor in Schotland, Centraal-Europa en de Balkan. In België en in de Duitse Eifel zitten een paar kleine populaties, in Nederland slechts een waarneming uit 1957 bekend.

Zomererebia


Fairy Pools

De Fairy Pools bevinden zich tussen een serie kleine watervalletjes.


111 Fairy pools112 Fairy pools114 Fairy pools116 Fairy pools125 Fairy pools Fairy Pools

De Fairy Pools zijn geen bezienswaardigheid waarvoor je speciaal naar Schotland afreist, maar als je toch in de buurt bent is het zeker wel de moeite waard om er even naartoe te gaan.

127 Wandeling bij Fairy pools in GlenbrittleGlen Brittle

De watervallen hieronder horen niet bij de Fairy Pools. Ze liggen bij het begin van de wandeling vlakbij de weg.

129 Wandeling bij Fairy pools in GlenbrittleWaterval

Bonte kraai

De bonte kraai is nauw verwant aan z'n zwarte soortgenoot. In Nederland komt de bonte kraai voor als wintergast. Het aantal overwinterende bonte kraaien in Nederland en België is de afgelopen decennia sterk verminderd.
Naast het typerende kraaiengeluid dat ook deze soort maakt is deze soort in staat tot het voortbrengen van een ander typerend geluid. Dit geluid wordt meestal gebruikt bij het landen om andere soortgenoten kennis te maken van zijn/haar aanwezigheid. Vanwege dit typische geluid heeft deze kraai in Italië de bijnaam Corvus Oreiaoechie, vrij vertaald: Oerieoekiekraai.
In Schotland komt deze vogel veel voor. De foto's die we ervan hebben gemaakt zijn allemaal vanaf een grote afstand gemaakt. Vandaar dat we het beeld hier aanvullen met een plaatje van internet.

 Bonte kraai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten