vrijdag 12 augustus 2011

Dag 17: Glamis Castle

Glamis Castle


Glamis Castle ligt ongeveer 17 km ten noorden van Dundee. Het is zonder meer een van de grootste en indrukwekkendste kastelen van Schotland. Het begint al met de lange kaarsrechte oprijlaan. Je rijdt recht op het kasteel af om op het laatste moment linksaf te buigen in de richting van de parkeerplaats.

Oprijlaan Glamis Castle Oprijlaan Glamis Castle
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

We moesten hierbij denken aan Hyacinth en Richard uit Keeping Up Appearances. Er is een aflevering waarin zij een kasteel bezoeken en dan probeert Hyacinth de indruk te wekken dat ze de familie die er woont kent. Richard had in dit geval waarschijnlijk aan het eind van de oprijlaan voor de ingang van het kasteel moeten stoppen.Glamis Castle is het kasteel waar de Earl and Countess of Strathmore and Kinghorne wonen. Het kasteel is geopend voor het publiek, je krijgt dan een rondleiding door een aantal vertrekken van het kasteel.
De vlag op het kasteel bevat het familiewapen.De leeuw uit het familiewapen zie je tijdens de rondleiding terug in vrijwel elke kamer die je bezoekt. Alleen de kapel bevat geen afbeeldingen van de leeuw.

Glamis Castle Glamis Castle
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Binnen mocht je, net als in de meeste andere kastelen, niet fotograferen. Tijdens de rondleiding kom je door allerlei vertrekken waar het beroemdste kind van de familie ooit speelde en sliep. Dat beroemdste kind was Elizabeth Bowes-Lyon (4 Augustus 1900 - 30 Maart 2002), beter bekend als de Queen Elizabeth The Queen Mother.
Er is ook nog een link tussen William Shakespeare en Glamis Castle. Macbeth draagt in het stuk de titel Thane of Glamis. Dit betekent de leider van de clan van Glamis.
Naast deze rondleiding hebben we gebruik gemaakt van het restaurant dat in 'Victoriaanse stijl' was ingericht en we hebben rondgewandeld in de tuinen van het kasteel.


 Plattegrond tuinen

Tuinen Glamis CastleTuinen Glamis Castle Tuinen Glamis Castle
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.comNa het bezoek aan Glamis Castle werd het tijd om ons rondje Schotland te gaan voltooien door terug te rijden naar de stad waar we van start gingen, Edinburgh.

Oprijlaan Glamis Castle Oprijlaan Glamis Castle
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen