dinsdag 2 augustus 2011

Dag 7: Staffa

Staffa

Staffa is Noors voor staf, kolom of pilaar eiland. De foto's geven een duidelijke verklaring voor die naam. Iets vergelijkbaars hebben we een paar jaar geleden aan de zuidkust van IJsland gezien. Het eiland is onbewoond en kan alleen in de zomer door toeristen worden bezocht.

StaffaStaffaStaffa061 Staffa065 Staffa101 StaffaStaffa

Fingal's Cave

Het eiland heeft een aantal grotten, waarvan Fingal's Cave de grootste is. De boot voer langs de ingang van de grot voor we aan wal gingen.

Fingal's Cave048 Fingal's CaveFingal's Cave


Er liep een pad vanaf de aanlegsteiger van de boot naar Fingal's Cave. Het pad was goed te doen, maar bij de ingang van de grot is het een beetje eng. Je loopt over een smalle richel en je moet je vasthouden aan touwen die in de wanden van de grot zijn bevestigd. Aan de andere kant is een diepe afgrond omdat je op vrij grote hoogte de grot ingaat. Vooral als het druk is kan het gevaarlijk zijn omdat je via dezelfde weg de grot uit moet gaan en je amper iemand kunt passeren.

Fingal's Cave067 Fingal's Cave Fingal's Cave

Na het bezoek aan de grot zijn we via een trap omhoog gegaan. Je kunt dan over de licht heuvelachtige bovenkant van het eiland lopen.

StaffaStaffa
Fingal's CaveFingal's Cave078 Staffa085 StaffaStaffa

Bac Mòr of Dutchman's Hat

Het eiland in de verte op onderstaande foto heeft de vorm van een sombrero. Maar blijkbaar zien ze er ook een Dutchman's Hat in want dat is een veelgebruikte naam voor dit eilandje. De Gaelic naam is Bac Mòr. Net als de meeste andere eilanden in dit gebied heeft het een vulkanische oorsprong.

088 Dutchman’s cap met meeuw Dutchman's Hat

Na nog een paar laatste foto's op Staffa werd het tijd om weer naar de boot te gaan die ons naar het volgende eiland, Iona, zou brengen.

Staffa Vogels op Staffa
Staffa Slakken bij de aanlegsteigerStaffaStaffa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten