woensdag 3 augustus 2011

Dag 7: Iona

Dwergvinvis

Tijdens de overtocht van Staffa naar Iona zagen we een groep dwergvinvissen. Deze kleine walvissen kunnen nog altijd behoorlijk fors worden. Volwassen dieren zijn gemiddeld ruim 7 meter lang. De vrouwtjes zijn iets groter dan de mannetjes. Door de relatief grote afstand tot de boot en de korte tijd dat ze steeds boven water waren te zien is het niet gelukt om er een foto van de maken. Vandaar deze afbeelding van een ansichtkaartje.

Dwergvinvis Dwergvinvis

Iona

Op de volgende foto het uiterste noorden van het eiland Iona.

112 Iona Iona

Eigenlijk stond dit eiland niet zo hoog op het lijstje van plaatsen die we niet mochten missen in Schotland, maar de tocht naar Staffa werd in combinatie met een bezoek aan Iona aangeboden. Het eiland is vooral beroemd om de Iona Abbey.

Iona Abbey


Iona Abbey Iona Abbey

Al vanaf de boot was de Iona Abbey zichtbaar.

Iona Abbey Iona Abbey

Na aankomst op Iona zijn we eerst gaan lunchen in het restaurant bij de haven. Slechts een smalle strook water, de Sound of Iona, scheidt Iona van Mull. Op de eerste foto hierboven is op de achtergrond Mull zichtbaar.
De belangrijkste bezienswaardigheid op Iona is de Iona Abbey. Vanuit deze door de Ierse Sint Columba gestichte abdij werd het christendom verspreid over Schotland. Op het eiland liggen ook een heleboel Schotse koningen begraven.
Zelfs de legende van het monster van Loch Ness is volgens sommige bronnen hier ontstaan. Een man was gedood door een watermonster en Columba zou het monster hebben verjaagd. Enige Hollandse nuchterheid is mij niet vreemd, en daarom heb ik hierover mijn twijfels. Maar het is wel een mooi verhaal.

Iona Abbey 120 Iona AbbeyIona Abbey

We hebben nog een stukje rondgelopen op Iona. Zoals op zoveel plaatsen in Schotland zitten ook op deze plaats veel schapen.

123 Schapen op IonaSchapen

We hadden ook ergens iets gelezen over een Fallen Christ sculpture. Het bleek om een redelijk groot beeld te gaan dat ergens voor een hek lag. Het is pas een paar jaar oud en is een eerbetoon aan een overleden inwoner van Iona. We waren ruim op tijd voor de veerboot naar Mull.


124 Veerboot Iona - Mull Veerboot Iona-Mull

Mull

Na aankomst op Mull moesten we weer met de bus naar de andere kant van het eiland voor de veerboot naar Oban. De tocht over Mull ging via Glen More onderweg waren hier en daar enkele Lochs te zien. Achteraan Loch Airdeglais, daarvoor Loch An Ellen.

125 Mull vanuit de busLoch Airdeglais en Loch An Ellen

Na terugkomst in Oban zijn we in het hotel gaan dineren. Tijdens deze reis hadden we veel hotels met uitstekende restaurants. Het Oban Bay Hotel was er daar een van.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten