zaterdag 30 juli 2011

Dag 4: Farne Islands - Inner Farne (1)

Papegaaiduiker

Deze opvallende vogel hebben we eerder gezien in de buurt van de Noordkaap. Ze komen ook veel voor in IJsland, maar daar hebben we ze niet gezien omdat we er na het broedseizoen aankwamen. De papegaaiduiker komt alleen tijdens het broedseizoen aan land. De rest van de tijd leven ze op open zee, ver uit de kust. We waren nu aan het eind van het broedseizoen en de meeste vogels waren al vertrokken. De felgekleurde snavel hebben ze alleen tijdens het broedseizoen. Met de snavel kunnen ze meerdere visjes tegelijk vervoeren voor hun jongen die aan land zitten.

066 PapegaaiduikersPapegaaiduikers

Op de foto hierboven een aantal papegaaiduikers met visjes in hun snavel. Hieronder een van de weinige papegaaiduikers die we aan land hebben gezien.

132 PapegaaiduikerPapegaaiduiker op Inner Farne

Aalscholvers

De boottocht liep een beetje anders dan we hadden verwacht. In plaats van op twee eilanden anderhalf uur aan land te gaan, kregen we op één eiland drie uur. Dat was wel erg lang want Inner Farne is een klein eiland en omdat er veel vogels broeden, mag je slechts over een pad lopen dat je binnen een half uur kunt doen. Gezien de vele vogels en de lunch die we bij ons hadden was anderhalf uur geen straf, maar drie uur vonden we te lang. We zijn daarom met een boot die eerder langskwam teruggegaan naar Seahouses. Een van de vogelsoorten die veel broeden op Inner Farne is de kuifaalscholver. Sommige nesten zaten vlakbij het wandelpad, maar de vogels leken zich niets aan te trekken van alle toeristen met fototoestellen voor hun snavel.

102 Aalscholvers129 Aalscholvers
Kuifaalscholvers op Inner Farne

De manier waarop de volwassen vogel op het nest en het jong ging zitten zag er nogal onhandig uit. Het kuiken werd in alle richtingen gedrukt.

Kuifaalscholver met jong op Inner Farne

Aalscholvers zitten vaak met hun veren uitgespreid. Zo laten ze hun verenkleed drogen. Tijdens het duiken gaan ze vaak diep en ze moeten ook langdurig achter vis aanjagen. Door hun verenpak helemaal nat te laten worden ervaren ze minder opwaartse druk en kunnen ze langer ongestoord doorduiken.


Drogen van het verenkleed

133 Aalscholver met jong

Drieteenmeeuw

In vergelijking met de meeste andere meeuwen is de drieteenmeeuw meer een oceaanvogel. Buiten het broedseizoen zit deze meeuw vooral op open zee. De drieteenmeeuw komt voor langs de kusten van het noordelijk halfrond.

100 Jonge meeuwJonge drieteenmeeuwen


Op Inner Farne is het de meest voorkomende meeuwensoort. Op de rotsen zag je veel nesten en jonge vogeltjes.



Zilvermeeuwen

Een eindje verderop zaten een paar jonge zilvermeeuwen.


128 Vogels mogelijk jonge zilvermeeuwen113 Meeuwen in de lucht
Zilvermeeuwen op en boven Inner Farne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten