zondag 7 augustus 2011

Dag 12: Loch Coruisk

Elgol




Nadat we de vorige dag het noorden van Skye hadden verkend was vandaag het zuiden van het eiland aan de beurt. We hadden een boottocht geboekt naar het afgelegen Loch Coruisk. De boot vertrok vanuit het haventje bij het dorp Elgol. Vanuit Portree was het ongeveer een uur rijden naar Elgol. De laatste 23 km was het weer een Single Track Road. Op de vroege zondagochtend hadden we daar weinig tegenliggers.
In het haventje van Elgol moesten we onze vooraf geboekte tickets afhalen in een kantoortje. De dames die daar werkten waren zo vriendelijk om ons een kopje koffie aan te bieden. Het was een kille ochtend met dreigende luchten en een warm kopje koffie ging er dus wel in.


 
001 Cuillin Mountains vanaf ElgolCuillin Mountains

Rum

De boot, de 'Bella Jane' bleek aardig vol te zitten. Vooraf boeken was dus geen slecht idee. Tijdens de overtocht van Elgol naar Loch Coruisk kon je in de verte het eiland Rum zien liggen. 

003 Vanaf de boot naar Loch CoruiskRum

Black Cuillins

Tijdens de overtocht via Loch Scavaig waren aan de overkant enkele toppen van de Black Cuillins te zien. Dat wil zeggen, deels te zien. De toppen zaten in de wolken.
Naast de Black Cuillins heb je in het zuiden van Skye ook de Red Cuillins.

005 Vanaf de boot naar Loch CoruiskCuillin Mountains


Zeehonden

In en rond Loch Scavaig zit een kolonie zeehonden. Omdat het regenachtig weer was zaten er relatief weinig zeehonden op de rotsen. Zeehonden houden namelijk niet van regen. Hun vacht blijkt wel bescherming te bieden om de kou van het zeewater te weerstaan, maar bij losse regendruppels krijgen ze het koud.

 Zeehonden

Loch Coruisk

De boot legde aan bij een trap en daarna was het nog een stukje lopen naar Loch Coruisk. In het begin leek het nog even op een pad, maar al snel is er geen pad meer te bekennen en moest je zelf je weg vinden over de rotsen. Op zichzelf niet al te moeilijk, ware het niet dat het door het miezerige weer allemaal nogal glad was geworden. Ik ben dan ook onderuitgegaan en een stukje over de rotsen naar beneden gegleden. Gelukkig geen noemenswaardige schade geleden. Ondanks de donkere luchten zag het er toch mooi uit.

046 Loch CoruiskLoch Coruisk


Het vogeltje op de volgende foto is vermoedelijk een vrouwtjes tapuit.

 Vogeltje (zoekplaatje)

Loch Scavaig

We hadden ongeveer anderhalf uur de tijd om Loch Coruisk te verkennen. Dat was te weinig om er helemaal omheen te lopen, maar ruim voldoende om een goede indruk te krijgen van dit afgelegen gebied. De aanlegsteiger voor de 'Bella Jane' lag in een uithoek van het zeeloch Loch Scavaig. Het woord loch wordt niet alleen gebruikt voor meren, maar ook voor een inham in zee, baaien en fjorden.

057 Loch ScavaigLoch Scavaig


Nogmaals zeehonden

Op de terugweg was het opgehouden met regenen en er lagen daarom veel meer zeehonden op de rotsen in Loch Scavaig.

080 Zeehonden077 Zeehonden068 Zeehonden066 Zeehonden en aalscholversZeehonden


Op vrijwel alle plaatsen waar zeehonden zitten, zie je ook vogels die net als zeehonden viseters zijn. Op deze plaats waren dat vooral aalscholvers.
Hieronder nog een paar filmpjes van de zeehonden in dit gebied.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten