donderdag 11 augustus 2011

Dag 16: Loch Ness en Urquhart Castle

Omdat we nog een flink stuk moesten rijden naar ons overnachtingsadres in Inverness en we ook nog Loch Ness wilden bezoeken en het Urquhart Castle zijn we vanaf de boot in Scrabster in één ruk doorgereden naar Helmsdale aan de Noordzeekust voor een lunch in typische Schotse Pub. Je moest ook hier aan de bar bestellen en wachten tot je werd opgehaald om aan tafel te gaan. We hadden de indruk dat de vrouw des huizes in haar eentje de keuken runde en daar had ze het maar druk mee.

Loch NessHet beroemdste van alle Schotse Lochs is ongetwijfeld Loch Ness. Zit er nu wel of niet een monster in dit meer? Foto's van het monster lijken per definitie min of meer te mislukken. Ze zijn zonder uitzondering erg vaag. Bij een onderzoek met sonartechnieken in 2000 heeft men iets gevonden dat qua vorm leek op 'Nessie'. Toen men op dezelfde plaats nogmaals ging zoeken was 'Nessie' verdwenen. Vaak worden serieus bedoelde onderzoeken ondermijnd door grappenmakers. Volgens sommigen zijn de verhalen over 'Nessie' vooral gebaseerd op heel veel whisky. Het enige wat we met zekerheid kunnen vaststellen is dat wij 'Nessie' op 11 augustus 2011 niet hebben gezien.

076 Loch NessLoch Ness

Urquhart Castle

Nadat we hadden geluncht in Helmsdale zijn we in de richting van Loch Ness en het Urquhart Castle gereden. Het mooie weer maakte langzaam maar zeker plaats voor donkere wolken en zo nu en dan een spatje regen. Urquhart Castle is zeker niet de meest indrukwekkende kasteelruïne van Schotland, maar waarschijnlijk wel de drukst bezochte. Dat heeft zonder enige twijfel te maken met de ligging aan Loch Ness.

 Urquhart Castle vanuit de lucht


Urquhart Castle is een dertiende-eeuws kasteel dat via de familie Durward overging in Koninklijke handen om vervolgens in het bezit te komen van de familie Grant. Na diverse belegeringen is het kasteel aan het eind van de zeventiende eeuw verlaten. In 1913 werd het kasteel overgedragen aan de staat. Om het kasteel te bezoeken moet je in een gebouwtje op de parkeerplaats kaartjes kopen. Vervolgens ga je via een trap naar beneden en via een tunneltje kom je dan op het terrein van het kasteel terecht.

067 Urquhart Castle090 Urquhart CastleUrquhart Castle

Urquhart Castle was via een ophaalbrug te bereiken.
Via een wenteltrap kun je boven op de restanten van de Grant Tower, aan de noordzijde van het kasteel, komen. Het was erg druk in die toren, vooral veel luidruchtige Italianen en Spanjaarden.Tot slot een laatste foto van Urquhart Castle met Loch Ness op de achtergrond voor ons vertrek richting Inverness.

089 Urquhart CastleUrquhart Castle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten