zondag 14 augustus 2011

Dag 18: Edinburgh Zoo en terug naar Nederland

Edinburgh Zoo

Omdat ons vliegtuig pas aan het eind van de middag vertrok hadden we nog een aantal uren te gaan voordat we naar het vliegveld moesten. Het Original Raj Hotel zat vlakbij de dierentuin van Edinburgh en daar hebben we de laatste uren van onze vakantie doorgebracht.




Het bleek een behoorlijk grote dierentuin te zijn en de chimpansees werden net gevoerd toen we er aan kwamen.




Kapucijnaapje

In een groot verblijf zat een groep kapucijnaapjes en doodshoofdaapjes bij elkaar. Een kapucijnaapje deed zijn uiterste best om een badje met water om te werpen. Wat niet lukte. Het beestje werd pas rustig nadat het badje was weggehaald.




Doodshoofdaapjes

De doodshoofdaapjes joegen op een konijn dat in hun verblijf was beland. Als je foto's van deze aapjes wil maken valt op dat ze geen moment stilzitten.



Het meest schokkende wat we in deze dierentuin, en eigenlijk gedurende de complete reis, zagen was een oma met een naveltruitje.

Maleise beer of honingbeer

Een berensoort die in Zuidoost-Azië voorkomt. De beer eet kleine zoogdieren, vogels, termieten en planten. Opvallend is de gele vlek in de nek en de licht gekleurde snuit.



Otters

De otters zaten nogal verstopt in het struikgewas, uiteindelijk kwamen ze toch even tevoorschijn.



Kort nadat we terug waren in Nederland lazen we dat er reuzenpandas in de Edinburgh Zoo waren gearriveerd. Deze dieren schijnen zoveel bezoekers te trekken dat je van te voren moet reserveren om ze te kunnen zien. Je krijgt dan een tijdstip waarop je kunt gaan kijken.

Terug naar huis

Aan alles komt een eind, zo ook aan deze vakantie in Schotland. Dat einde was ook nog een beetje spannend, we moesten de niet geheel onbeschadigde auto gaan inleveren. Aan de linker voorkant van de auto zat een flinke kras. Maar zouden ze daar moeilijk over doen? Volgens de papieren die we hadden meegekregen zat er op die plek al een Medium Scratch.
Uiteindelijk viel het allemaal mee, de auto werd gewoon in deze staat geaccepteerd. We konden probleemloos richting vertrekhal lopen. De terugreis verliep verder zonder bijzonderheden. De koffers waren gewoon met ons mee gevlogen en op zaterdag 13 augustus 2011 rond 11 uur 's avonds waren we weer thuis.


vrijdag 12 augustus 2011

Dag 17: Forth Bridge

Forth Bridge en Forth Road Bridge



Als je vanuit het noorden richting Edinburgh rijdt kom je via een brug over de River Forth de stad binnen. Naast deze brug ligt een spoorbrug met een bijzondere vorm. We zijn naar het ten zuiden van de brug gelegen stadje (South) Queensferry voor een plek met goed uitzicht op de brug. Vanwege de plaatselijke dorpsfeesten konden we niet helemaal naar de beoogde plaats rijden. We moesten parkeren bij een iets verderop gelegen supermarkt en vervolgens door de regen naar de rivier lopen. Arjan vond de brug erg lelijk en was blij dat we weer terug konden naar de auto na het maken van een paar foto's.

035 Forth Rail BridgeForth Bridge

Naast de spoorbrug ligt de verkeersbrug waar we net overheen gereden waren.

034 Forth Road Bridge en Forth Rail Bridge032 Forth Road BridgeForth Bridges

Original Raj Hotel



De inrichting van het Original Raj hotel is geheel in Indiase stijl. De kamers hadden geen nummers maar namen van steden in India.
Grappig detail vormden de 'ouderwetse telefoons' met een draaischijf. Bij nader inzien bleek het een moderne telefoon te zijn en waren de cijfers in de draaischijf gewoon druktoetsen.



Aan de buitenkant was er niet zoveel te zien van de Indiase stijl. Alleen een paar grote attributen wezen in die richting.

Dag 17: Glamis Castle

Glamis Castle



Glamis Castle ligt ongeveer 17 km ten noorden van Dundee. Het is zonder meer een van de grootste en indrukwekkendste kastelen van Schotland. Het begint al met de lange kaarsrechte oprijlaan. Je rijdt recht op het kasteel af om op het laatste moment linksaf te buigen in de richting van de parkeerplaats.

031 Glamis Castle Oprijlaan Glamis Castle

We moesten hierbij denken aan Hyacinth en Richard uit Keeping Up Appearances. Er is een aflevering waarin zij een kasteel bezoeken en dan probeert Hyacinth de indruk te wekken dat ze de familie die er woont kent. Richard had in dit geval waarschijnlijk aan het eind van de oprijlaan voor de ingang van het kasteel moeten stoppen.



Glamis Castle is het kasteel waar de Earl and Countess of Strathmore and Kinghorne wonen. Het kasteel is geopend voor het publiek, je krijgt dan een rondleiding door een aantal vertrekken van het kasteel.
De vlag op het kasteel bevat het familiewapen.



De leeuw uit het familiewapen zie je tijdens de rondleiding terug in vrijwel elke kamer die je bezoekt. Alleen de kapel bevat geen afbeeldingen van de leeuw.

014 Glamis CastleGlamis Castle

Binnen mocht je, net als in de meeste andere kastelen, niet fotograferen. Tijdens de rondleiding kom je door allerlei vertrekken waar het beroemdste kind van de familie ooit speelde en sliep. Dat beroemdste kind was Elizabeth Bowes-Lyon (4 Augustus 1900 - 30 Maart 2002), beter bekend als de moeder van Queen Elizabeth, The Queen Mother.
Er is ook nog een link tussen William Shakespeare en Glamis Castle. Macbeth draagt in het stuk de titel Thane of Glamis. Dit betekent de leider van de clan van Glamis.
Naast deze rondleiding hebben we gebruik gemaakt van het restaurant dat in 'Victoriaanse stijl' was ingericht en we hebben rondgewandeld in de tuinen van het kasteel.


 Plattegrond tuinen

024 Glamis Castle022 Glamis CastleTuinen Glamis Castle



Na het bezoek aan Glamis Castle werd het tijd om ons rondje Schotland te gaan voltooien door terug te rijden naar de stad waar we van start gingen, Edinburgh.

012 Glamis Castle enorme oprijlaanOprijlaan Glamis Castle

Dag 16 en 17: Inverness

We hadden een hotel geboekt in Inverness. Deze stad met ruim 50.000 inwoners wordt wel de hoofdstad van de Schotse Hooglanden genoemd. Het Inverness Castle, dat tegenwoordig een rechtbank is, staat prominent in het centrum van de stad boven de rivier Ness. Ons hotel lag aan de weg die langs de Ness loopt.

093 Kasteel InvernessInverness Castle

Bij aankomst in het hotel lag er een brief van onze reisorganisatie die met spoed was bezorgd. Even vreesden we dat het iets te maken had met de mini-aanrijding die we op de eerste dag hadden veroorzaakt. Dat bleek echter niet het geval, het hotel in Edinburgh waar we de laatste nacht zouden verblijven was overboekt. Ze hadden daarom voor ons een ander hotel geregeld. Wij vonden dat niet zo heel erg want in het hotel in Edinburgh hadden we ook aan het begin van onze rondreis al een paar nachten geslapen en het was met afstand het slechtste hotel van de hele reis.
In het hotel in Inverness hadden we een vreemde kamer. Voordat we bij onze eigen kamer kwamen moesten we door een loungeruimte die we deelden met de bovenburen.

 Glen Mhor Hotel


We zijn nog even de stad in geweest en hebben gegeten in een erg Amerikaans ogend restaurant. De volgende ochtend vertrokken we voor het laatste deel van onze reis naar Edinburgh.



Ness

De rivier de Ness ontspringt bij Loch Ness en stroomt vervolgens door de Great Glen naar het noorden om bij Inverness in de Moray Firth, een inham van de Noordzee, uit te monden.
Het water stroomde erg hard en de rivier stond duidelijk veel hoger dan normaal. Slechts het bovenste stukje van de met gras begroeide oevers was zichtbaar.


001 Inverness010 InvernessInverness

donderdag 11 augustus 2011

Dag 16: Loch Ness en Urquhart Castle

Omdat we nog een flink stuk moesten rijden naar ons overnachtingsadres in Inverness en we ook nog Loch Ness wilden bezoeken en het Urquhart Castle zijn we vanaf de boot in Scrabster in één ruk doorgereden naar Helmsdale aan de Noordzeekust voor een lunch in typische Schotse Pub. Je moest ook hier aan de bar bestellen en wachten tot je werd opgehaald om aan tafel te gaan. We hadden de indruk dat de vrouw des huizes in haar eentje de keuken runde en daar had ze het maar druk mee.

Loch Ness



Het beroemdste van alle Schotse Lochs is ongetwijfeld Loch Ness. Zit er nu wel of niet een monster in dit meer? Foto's van het monster lijken per definitie min of meer te mislukken. Ze zijn zonder uitzondering erg vaag. Bij een onderzoek met sonartechnieken in 2000 heeft men iets gevonden dat qua vorm leek op 'Nessie'. Toen men op dezelfde plaats nogmaals ging zoeken was 'Nessie' verdwenen. Vaak worden serieus bedoelde onderzoeken ondermijnd door grappenmakers. Volgens sommigen zijn de verhalen over 'Nessie' vooral gebaseerd op heel veel whisky. Het enige wat we met zekerheid kunnen vaststellen is dat wij 'Nessie' op 11 augustus 2011 niet hebben gezien.

076 Loch NessLoch Ness

Urquhart Castle

Nadat we hadden geluncht in Helmsdale zijn we in de richting van Loch Ness en het Urquhart Castle gereden. Het mooie weer maakte langzaam maar zeker plaats voor donkere wolken en zo nu en dan een spatje regen. Urquhart Castle is zeker niet de meest indrukwekkende kasteelruïne van Schotland, maar waarschijnlijk wel de drukst bezochte. Dat heeft zonder enige twijfel te maken met de ligging aan Loch Ness.

 Urquhart Castle vanuit de lucht


Urquhart Castle is een dertiende-eeuws kasteel dat via de familie Durward overging in Koninklijke handen om vervolgens in het bezit te komen van de familie Grant. Na diverse belegeringen is het kasteel aan het eind van de zeventiende eeuw verlaten. In 1913 werd het kasteel overgedragen aan de staat. Om het kasteel te bezoeken moet je in een gebouwtje op de parkeerplaats kaartjes kopen. Vervolgens ga je via een trap naar beneden en via een tunneltje kom je dan op het terrein van het kasteel terecht.

067 Urquhart Castle090 Urquhart CastleUrquhart Castle

Urquhart Castle was via een ophaalbrug te bereiken.
Via een wenteltrap kun je boven op de restanten van de Grant Tower, aan de noordzijde van het kasteel, komen. Het was erg druk in die toren, vooral veel luidruchtige Italianen en Spanjaarden.



Tot slot een laatste foto van Urquhart Castle met Loch Ness op de achtergrond voor ons vertrek richting Inverness.

089 Urquhart CastleUrquhart Castle

Dag 16: Boottocht Stromness - Scrabster

Vertrek van Mainland

Donderdagochtend, 11 augustus, zijn we weer met de boot vertrokken vanuit Stromness naar het Schotse vasteland. Het was mooi weer en dat leverde een mooie laatste blik op Mainland op.

001 Vertrek uit StromsnessStromness

Vuurtorens

Na het vertrek uit Stromness komen er meteen een paar vuurtorens in beeld.
De vuurtoren die op de noordpunt van het eilandje Graemsay staat en de vuurtoren in het noorden van Hoy.

007 HoyVuurtoren Graemsay
004 HoyVuurtoren Hoy

Hoy

Hoy is het Orkney-eiland met de hoogste heuvels. In vergelijking met de Schotse hooglanden stelt het allemaal niet zoveel voor, maar in de zon zag het er wel mooi uit. Op de foto's hieronder de noordkant van Hoy, net voordat The Old Man of Hoy weer in zicht kwam.

008 Hoy003 Hoy006 HoyHoy

Old Man of Hoy

Op de heenweg regende het nogal toen we hier langs voeren, nu hingen er donkere wolken boven Hoy, maar het was wel droog. Eerst zag je de rots langzaam tevoorschijn komen, vervolgens leek de vorm steeds te veranderen.

014 Old man of Hoy032 Old man of HoyOld Man of Hoy

Hoy

Hoy is het op een na grootste eiland van de Orkney eilanden. De 481 meter hoge Ward Hill is het punt van de eilandengroep. Hieronder een aantal foto's van onze tocht langs Hoy.

034 Old man of Hoy031 Hoy036 Hoy037 Hoy039 Hoy042 Hoy043 HoyHoy

Tijdens de overtocht was het mooi weer, blauwe lucht en hier en daar een paar stapelwolken. De foto's zijn misschien een beetje misleidend, want de tocht van Stromness naar Scrabster is zo kort dat er altijd land in zicht is.

045 Wolken boven zee046 Wolken boven zeeRustig weer tijdens overtocht

Dunnet Head

Dunnet Head is een schiereiland dat het meest noordelijke puntje van het vasteland van Groot-Brittannië omvat.
De vuurtoren van Dunnet Head staat op een 90 meter hoge klif van Easter Head. De 15 meter hoge vuurtoren is in 1831 gebouwd door Robert Stevenson, de grootvader van de schrijver van onder andere Schateiland en The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde, Robert Louis Stevenson.


051 Noord Schotland komt in zichtDunnet Head

En iets dichterbij...



Met het nodige tegenlicht een foto van het stadje Thurso dat vlakbij Scrabster ligt, waar de boot aankomt.

 Thurso

De kust bij Scrabster en de vuurtoren in de zon.

055 Noordkust bij Scrabster061 Noordkust bij ScrabsterKust bij Scrabster

En de aankomst van de boot in Scrabster.

062 Noordkust bij ScrabsterAankomst in Scrabster