dinsdag 2 augustus 2011

Dag 7: Mull en Duarte Castle

Dagtocht naar Mull, Staffa en Iona


Op vrijdag 2 augustus, de verjaardag van Arjan, zijn we met een dagtocht drie eilanden van de Binnen-Hebriden gaan bezoeken.
We moesten ons hiervoor melden in het havengebouw van Oban. We kregen hier een hele reeks kaartjes, voor de verschillende boten en de busrit over het eiland Mull. Ons hoofddoel was het onbewoonde eiland Staffa dat bestaat uit grote basaltstaven. Om daar te komen moesten we eerst met de veerboot van Oban naar het eiland Mull, daarna met de bus naar de andere kant van Mull en dan met een klein bootje naar Staffa. Na een verblijf op Staffa ging het bootje naar het eiland Iona en vandaar via twee veerboten en een busrit weer terug naar Oban.
We hadden dit al vooraf thuis via internet geboekt.
Tijdens de wandeling van het hotel naar het havengebouw zagen we een groepje zwarte zeekoeten.


Zwarte zeekoetenZwarte zeekoetenZwarte zeekoeten Zwarte zeekoeten

Veerboot Oban - Mull

Het was een bewolkte ochtend met voortdurend de dreiging van regen. Toch zou de hoeveelheid regen deze dag beperkt blijven. Op de eerste foto hieronder varen we de haven van Oban uit.

Van Oban naar MullVan Oban naar MullVan Oban naar Mull

Mull

De overtocht van Oban naar Mull duurt ongeveer drie kwartier. Al ruim voor aankomst komt het bergachtige eiland in zicht. De toppen van de heuvels zaten deels in de wolken.

Van Oban naar MullVan Oban naar MullMull

Duart Castle

Bij de nadering van het eiland Mull doemde het dertiende-eeuwse Duart Castle op. Het kasteel ligt op een strategische rotspunt en was de zetel van de clan MacLean. Nog steeds wordt het kasteel bewoond door leden van deze clan. In het begin van de vorige eeuw is het kasteel gerestaureerd. In de zomer is het open voor het publiek. Wij zijn er niet geweest. We zijn er alleen langs gevaren.

027 Duarte Castle021 Duarte Castle022 Duarte CastleDuart Castle

William Black Memorial Tower

Op onderstaande foto lijkt een klein kasteeltje te staan. Dat is het echter niet. Het is een vuurtoren met in de linkertoren een rood licht. De toren is een gedenkteken voor de Schotse schrijver William Black. Hoewel hij al in 1898 is overleden worden zijn boeken nog steeds uitgegeven en is een deel van zijn werk inmiddels als digitaal boek beschikbaar.

024 William Black Memorial Tower Lighthouse William Black Memorial Tower

Na aankomst op Mull stond er een bus klaar om ons naar de andere kant van het eiland te brengen, naar Fionnphort. De chauffeur van de bus vond zichzelf erg grappig. Wij hadden daar een andere mening over. Tussen alle genante schunnige verhalen door gaf hij ook nog zo nu en dan informatie over het eiland. Vanaf het haventje van Fionnphort ging een kleine veerboot naar Staffa, onze belangrijkste bestemming van deze dag. Er stonden meer mensen te wachten dan er op het bootje konden, maar gelukkig was er voor ons een plekje. Anderen hadden minder geluk. De drukte was vooral te wijten aan een grote groep Scandinaviërs en hun reisleidster die zich gedroeg als de oppas van een stel kleuters. Wat niet onterecht was.

1 opmerking:

  1. Hello from Scotland, next month is the 100th anniversary of the death of William Leiper, who designed Black's Tower. We are putting on an exhibition about him and would like to use your image, as it is the best photograph we have seen of the tower. Would you be agreeable to us doing that, with a suitable acknowledgement to you? Yours, Ewan Kennedy

    BeantwoordenVerwijderen